Η ιστορία των αποθηκευτικών μέσων

9 Απρίλιος, 2008

Από που ξεκινήσαμε για να φτάσουμε σήμερα σε σκληρούς δίσκους με χωρητικότητα terabytes και μικροσκοπικά MP3 players με πολλά gigabytes αποθηκευτικού χώρου; Κάποτε μεγάλος αποθηκευτικός χώρος σήμαινε και κατάληψη εξίσου μεγάλου φυσικού χώρου για να χωρέσει το αποθηκευτικό μέσο.

Selectron tube

Η λυχνία αυτή ξεκίνησε να παράγεται το 1946, είχε χωρητικότητα από 32 εως 512 bytes αλλά λόγω διαφόρων προβλημάτων στην διαδικασία παραγωγής της και του μεγάλου κόστους της δεν έγινε ποτέ επιτυχία.

Διάτρητες Κάρτες

Οι διάτρητες κάρτες, που προϋπήρχαν των υπολογιστών, συνέχισαν να χρησιμοποιούνται σαν αποθηκευτικό μέσο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 70.

Διάτρητη Ταινία

Η διάτρητη ταινία αποτέλεσε εξέλιξη των καρτών και κάθε γραμμή στήλη της συμβόλιζε και έναν χαρακτήρα.

Μαγνητικό Τύμπανο

Ανακαλύφθηκε το 1930 στην Αυστρία και χρησιμοποιήθηκε εκτενώς τις δεκαετίες του 50 και του 60 σαν το κύριο αποθηκευτικό μέσο των υπολογιστών. Η χωρητικότητά του έφτανε τα 10kB.

Σκληροί Δίσκοι

Ο πρώτος σκληρός δίσκος ήταν ο IBM Model 350 Disk File (1956) με χωρητικότητα περίπου 5ΜΒ. Ο πρώτος που ξεπέρασε το 1GB σε χωρητικότητα ήταν ο IBM 3380 το 1980 και είχε το μέγεθος ενός ψυγείου και ζύγιζε 250 κιλά (τιμή $81,000 εως $142,400 για 2,52GB).

Laserdisc

Ο πρόγονος του CD είχε μεγαλύτερες διαστάσεις (30 εκατοστά διάμετρο) και χωρούσε 60 λεπτά ήχου ή βίντεο σε κάθε πλευρά του.

Δισκέτες – Floppy Discs

Δημιουργήθηκαν από την IBM και χρησιμοποιήθηκαν ευρέως από τα μέσα του 70 εως τα τέλη του 90. Οι διαστάσεις τους ξεκίνησαν από τις 8 ίντσες και αργότερα ήρθαν σε διαστάσεις 5.25 και 3.5 ιντσών.

Μαγνητικές Ταινίες και Μαγνητικές κασέτες

Οι μαγνητικές ταινίες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται το 1951σε τεράστια μεταλλικά κουτιά και αρκετά αργότερα χρησιμοποιήθηκαν οι μαγνητικές κασέτες με χωρητικότητα έως 660kB σε κάθε πλευρά.

[via gizmodo via royal pingdom]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: