Εννεάγραμμα

17 Σεπτεμβρίου, 2008

Το εννεάγραμμα εκτός από την κυριολεκτική του έννοια η οποία συμβολίζει ένα γεωμετρικό σχήμα με εννέα γραμμές εγγεγραμμένο σε ένα κύκλο είναι η ακριβέστερη και καθαρότερη μέθοδος ανακάλυψης πρώτα από όλα του εγώ μας και κατά δεύτερον της προσωπικότητας όλων των γύρω ανθρώπων που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


Το παράξενο είναι πως μόνο τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια προσπάθεια να διαδοθεί η θεωρία του και οι εφαρμογές της στην Ελλάδα. Αυτό που βεβαίως κινεί την περιέργεια δεν είναι ότι είμαστε σε άλλο ένα θέμα από τους τελευταίους (καθόλου πρωτότυπο). Η όλη θεωρία και η μεθοδολογία για να έρθουμε πιο κοντά στον πραγματικό μας εαυτό διερευνήθηκε από ένα Έλληνα, τον Γεώργιο Γκουρτζίεφ Γεωργιάδη. Φυσικά οι ρίζες του Εννεαγράμματος χάνονται στα βάθη της Ιστορίας αποδεικνύοντας ότι δεν είναι άλλη μια ψυχολογική θεωρία του 20ου αιώνα αλλά ένα εργαλείο που χρησιμοποιούνταν από τις απαρχές του πολιτισμού.

Ο Γεώργιος Γκουρτζίεφ, γεννήθηκε σε μιαν άλλη Αλεξανδρούπολη, κοντά στα ρωσοτουρκικά σύνορα, ίσως το 1877, από Έλληνες και Αρμένιους γονείς. Είναι μια προσωπικότητα περίεργη και είναι εκπληκτικό που είναι στην Ελλάδα τόσο άγνωστος. Καταγόταν από τον Πόντο, ήταν Έλληνας και το αναφέρει ο ίδιος επανειλημμένα ενώ και μεγάλο μέρος του βιβλίου του το έγραψε στα Ποντιακά, την καθαρότερη μορφή ελληνικής γλώσσης όπως θεωρούσε την Ποντιακή διάλεκτο. Αφού περιπλανήθηκε στο εσωτερικό της Ασίας, επέστρεψε στη Ρωσία δημιουργώντας περίπου, με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μία ομάδα εργασίας στη Μόσχα. Αυτό τον έκανε αρκετά γνωστό και έγινε αφορμή να γνωριστεί με τον Ουσπένσκι, έναν ερευνητή που είχε σπουδάσει μαθηματικά. Ο Ουσπένσκι δίδαξε το σύστημα του Γκουρτζίεφ στην Πετρούπολη από το 1915 ως και το 1917, τότε που οι δύο ομάδες μεταφέρθηκαν στο Εσεντούκι του Καυκάσου. Η Οκτωβριανή Επανάσταση όμως είχε ως αποτέλεσμα να φύγουν οριστικά από τη Ρωσία ο Γκουρτζίεφ με τους μαθητές του και τελικά να φθάσουν στη Γαλλία.
Εκεί, στο Φοντενεμπλό, ιδρύουν το Ινστιτούτο για την Αρμονική Ανάπτυξη του Ανθρώπου, ένα κοινοβιακό σχολείο που λειτούργησε ως το 1924. Ως τον θάνατό του, το 1949, κατέγραψε την κοσμοθεωρία του, συνέχισε να διδάσκει αλλά εν τω μεταξύ επιφανείς μαθητές του, όπως ο Ουσπένσκι και ο Οράζ,
έχοντας διαφωνήσει μαζί του, ίδρυσαν δικές τους σχολές στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και αλλού με αποτέλεσμα να υπάρξουν διάφορα παρακλάδια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν βγει εκατοντάδες βιβλία για τον ίδιο και τη θεωρία του στα Αγγλικά και πολλά από αυτά είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά ενώ δεν έχει γίνει καμία συστηματική προσπάθεια από Έλληνες επιστήμονες. Η σημαντικότερη ίσως μελέτη της θεωρίας του έχει γίνει από τους Don Riso και Richard Hudson τα βιβλία των οποίων έχουν γίνει παγκόσμια best-seller.

Ένα από αυτά, ίσως το πληρέστερο, είναι η «Σοφία μέσα από το Εννεάγραμμα»(μεταφρασμένο). Σε αυτό μπορεί κανείς να βρει πολλές αναλύσεις κι εφαρμογές της θεωρίας του Γκουρτζίεφ, το πως αυτή σχετίζεται με τα 9 ανθρώπινα πάθη όπως και λεπτομερή ανάλυση των 9 τύπων προσωπικότητας (συμπεριφορά, αντιδράσεις, ψυχολογία, υποσυνείδητα μηνύματα, στόχοι).

Αν και συνηθίζεται σε παρουσιάσεις βιβλίων να γίνεται εκτενέστερη ανάλυση θα ήταν προτιμότερο να αφήσουμε το βιβλίο, το οποίο φυσικά συστήνεται ανεπιφύλακτα να μιλήσει από μόνο του. Πραγματικά θα εκπλαγείτε με το πόσο ταυτισμένοι θα νιώσετε με τον τύπο προσωπικότητας που ανήκετε. Δοκιμάστε να το διαβάσετε πρώτα για να μάθετε τον εαυτό σας, να φτάσετε σε μια πνευματική ολοκλήρωση πέρα από μικρότητες της προσωπικότητας που μας κρατούν εγκλωβισμένους κι ακολούθως να σας βοηθήσει στις σχέσεις, στη δουλειά και στον τρόπο ζωής.

Τίτλος Βιβλίου: Η Σοφία μέσα από το Εννεάγραμμα
Συγγραφέας: Don Riso, Russ Hudson
Εκδόσεις: KOAN
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN: 9607895-30-4
Λιανική Τιμή : 26 ευρώ

Αξίζει να αναφερθεί πως η θεωρία του Εννεαγράμματος όπως και το RHETI Test, που δημιούργησαν οι Riso-Hudson, χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως θέματα ανθρωπίνου δυναμικού αλλά και επίτευξης στόχων.

Advertisements

One Response to “Εννεάγραμμα”

 1. Νώντας Says:

  Κατάλαβα τι έγινε, αφού διάβασα και τη συνέχεια στο http://www.arxaiaithomi.gr/?p=4924

  Πάντα δίπλα σε ένα καρχαρία τρέχουν και μικρά ψαράκια και τρώνε αυτά που περισσεύουν από τον καρχαρία.

  Η Χριστίνα φαίνεται ότι, μόλις το έμαθε, τηλεφώνησε στην Κατερίνα και της είπε «δεν ντρέπεσαι, εσύ που έχεις πολλή πελατεία και θές και να πάρης και το κορίτσι. Άσε το στις δικές μου άνεργες φίλες γνωσιακές συμπεριφοριστές θεραπεύτριες που ψωμολυσσάνε και δεν έχουν να φάνε.

  Αφού το κυρίαρχο στοιχείο που ενώνει τους ψυχολόγους είναι η αλληλεγγύη, επινοήθηκε το ψέμμα ότι «προέκυψε η παραδουλεύτρα» κλπ.

  Έτσι θα βρούνε δουλειά και οι άνεργες γνωσιακές θεραπεύτριες φίλες της Χριστίνας.

  Εκτός εάν …………. ο πελάτης πεί «άντε να γαμηθείτε, πάω αλλού», οπότε οι φίλες θα αλληλοκατηγορούνται για στραβό χειρισμό του βλάκα του πελάτη!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: