Is Google Chrome evil?

3 Σεπτεμβρίου, 2008

Σύμφωνα με άρθρο στο Gizmodo, οι όροι παροχής υπηρεσιών στους οποίους συμφωνούν οι χρήστες που κατεβάζουν και εγκαθιστούν τον Google Chrome, περιλαμβάνουν κάποια «ψιλά» γράμματα που αφορούν στα δικαιώματα υλικού που δημιουργείται μέσω του browser της Google από τους χρήστες. Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει το Gizmodo, η Google φέρεται να διεκδικεί τα δικαιώματα από οτιδήποτε δημιουργούν ή δημοσιεύουν οι χρήστες που χρησιμοποιούν τον browser της.

Το σημείο των όρων παροχής υπηρεσιών στο οποίο αναφέρεται το Gizmodo είναι το παρακάτω:

«11. Content license from you

11.1 You retain copyright and any other rights you already hold in Content which you submit, post or display on or through, the Services. By submitting, posting or displaying the content you give Google a perpetual, irrevocable, worldwide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content which you submit, post or display on or through, the Services. This license is for the sole purpose of enabling Google to display, distribute and promote the Services and may be revoked for certain Services as defined in the Additional Terms of those Services.

11.2 You agree that this license includes a right for Google to make such Content available to other companies, organizations or individuals with whom Google has relationships for the provision of syndicated services, and to use such Content in connection with the provision of those services.

11.3 You understand that Google, in performing the required technical steps to provide the Services to our users, may (a) transmit or distribute your Content over various public networks and in various media; and (b) make such changes to your Content as are necessary to conform and adapt that Content to the technical requirements of connecting networks, devices, services or media. You agree that this license shall permit Google to take these actions.

11.4 You confirm and warrant to Google that you have all the rights, power and authority necessary to grant the above license.»

Σύμφωνα με τους ελληνικούς όρους χρήσης στους οποίους συμφωνούν όσοι κατεβάζουν την ελληνική έκδοση του Chrome το παραπάνω κείμενο μεταφράζεται ως εξής:

«11. Άδεια χρήσης περιεχομένου εκ μέρους σας

11.1 Διατηρείτε τα πνευματικά δικαιώματα και τα λοιπά δικαιώματα που ήδη κατέχετε επί του Περιεχομένου που υποβάλλετε, αποστέλλετε ή προβάλλετε στις Υπηρεσίες ή μέσω αυτών. Η υποβολή, η αποστολή ή η προβολή περιεχομένου συνεπάγεται την παροχή στην Google μιας διηνεκούς, ανέκκλητης, παγκόσμιας, μη αποκλειστικής και άνευ υποχρέωσης καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων άδειας αναπαραγωγής, προσαρμογής, τροποποίησης, μετάφρασης, δημοσίευσης, δημόσιας προβολής και διανομής κάθε Περιεχομένου που υποβάλλετε, αποστέλλετε ή παρουσιάζετε στις Υπηρεσίες ή μέσου αυτών. Η εν λόγω άδεια παρέχεται με αποκλειστικό σκοπό να εκχωρεί στην Google το δικαίωμα στην προβολή, διανομή και προώθηση των Υπηρεσιών και μπορεί να ανακαλείται για συγκεκριμένες Υπηρεσίες όπως προβλέπεται στους Πρόσθετους όρους των εν λόγω Υπηρεσιών.

11.2 Συμφωνείτε ότι η εν λόγω άδεια εκχωρεί το δικαίωμα στην Google να μπορεί να διαθέσει το εν λόγω Περιεχόμενο σε άλλες εταιρείες, οργανισμούς ή άτομα με τα οποία συνεργάζεται η Google για την παροχή υπηρεσιών δημοσίευσης μέσω διανομής καθώς και τη χρήση του εν λόγω Περιεχομένου για σκοπούς παροχής αυτών των υπηρεσιών.

11.3 Κατά την εφαρμογή των απαραίτητων τεχνικών πρακτικών για την παροχή των Υπηρεσιών στους χρήστες, αποδέχεστε ότι η Google μπορεί (α) να μεταφέρει ή να διανείμει το Περιεχόμενό σας σε διάφορα δημόσια δίκτυα και σε διάφορα μέσα, και (β) να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές του Περιεχομένου σας προκειμένου να ανταποκριθεί και να προσαρμοστεί στις τεχνικές προδιαγραφές σύνδεσης δικτύων, συσκευών, υπηρεσιών ή μέσων. Συμφωνείτε ότι η εν λόγω άδεια χρήσης παρέχει στην Google το δικαίωμα να προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες.

11.4 Βεβαιώνετε και εγγυάστε στην Google ότι διαθέτετε όλα τα δικαιώματα, την εξουσία και την αρμοδιότητα που απαιτούνται για την παραχώρηση της προαναφερθείσας άδειας χρήσης.»

Αν και συμφωνώ ότι η διατύπωση ίσως ακούγεται λιγάκι περίεργη στην αρχή νομίζω ότι η Google δεν προσπαθεί να οικειοποιηθεί τις δημιουργίες των χρηστών του Chrome αλλά να διατηρήσει το δικαιώμα να τις προβάλει στους επόμενους χρήστες, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει δικαστικές διαμάχες για προβολή υλικού μέσω του browser της. Βέβαια οι νομικές μου γνώσεις είναι περιορισμένες οπότε κάποιος με ευρύτερη γνώση των νομικών όρων θα μπορούσε να μας δώσει κάποια πιο αξιόπιστη εξήγηση.

Advertisements

5 Σχόλια “Is Google Chrome evil?”

 1. writersblokc Says:

  Βασικά μπερδεύτηκα. «Διατηρείτε τα πνευματικά δικαιώματα και τα λοιπά δικαιώματα που ήδη κατέχετε επί του Περιεχομένου που υποβάλλετε…», λέει στην αρχή και κατόπιν «Η υποβολή, η αποστολή ή η προβολή περιεχομένου συνεπάγεται την παροχή στην Google μιας διηνεκούς, ανέκκλητης, παγκόσμιας, μη αποκλειστικής και άνευ υποχρέωσης καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων».

  ο 11.3 το μεταφράζω κι εγώ ως «προσέχω τι δείχνω» αλλά παραπάνω που εμφανίζονται οι λέξεις «προσαρμογή» και «τροποποίηση» δε μ’αρέσει και πολύ. :S

 2. giama Says:

  Νέο άρθρο του Gizmodo λέει ότι σύμφωνα με υπεύθυνους της Google οι συγκεκριμένοι όροι οφείλονται σε λάθος αντιγραφής (έκαναν λάθος copy paste!) και ότι θα αλλαχθούν το συντομότερο δυνατόν.
  http://gizmodo.com/5045050/google-updating-chrome-eula-to-be-less-creepy


 3. Η άδεια με την οποία εκδίδεται το chrome είναι bsd like

  http://en.wikipedia.org/wiki/BSD_licenses

  Αυτό σημαίνει πως όποια βελτίωση συνεισφέρει ο χρήστης ουσιαστικά αποτελεί κοινόχρηστο αγαθό (με τη μόνη διαφορά ότι πρέπει να αποδίδεται στο χρήστη ως δημιουργό). Έτσι η εκάστοτε εταιρεία, εδώ η Google, μπορεί να ενσωματώνει την αλλαγή στο google chrome, το οποίο να εκμεταλλεύεται εμπορικά τελείως ως δικό της. Οι bsd άδειες επικρίνονται έτσι από τις κοινότητες ελεύθερου λογισμικού ότι απλώς προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια στις πολυεθνικές χωρίς να αφαιρούν από τα συνεργατικά λογισμικά τα χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού προϊόντος (πχ. η Google οποτεδήποτε μπορεί να «κλείσει» το chrome και να το πουλάει ή να επιφέρει λιγότερο δριμείς αλλαγές). Δεν είναι τυχαίο ότι τις bsd άδειες χρησιμοποιούν κυρίως εταιρείες, όπως η APPLE ή η Microsoft. Κοινώς ψάχνουν για μαλάκες στις γαλέρες τους.

  Εγω θα πρότεινα να δοκιμάσουμε το chrome αλλά να μείνουμε στο mozilla firefox. Μολονότι οι άδειές του έχουν δεχτεί επικρίσεις από το FSF, είναι πιο κοντά στις GPL άδειες (πχ Linux) που πληρούν τα εχέγγυα ότι θα είναι τώρα και πάντα ελεύθερο και ότι οι συνεισφορές των κοινοτήτων δε θα γεμίζουν τις τσέπες των αφεντικών.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Firefox#Licensing

  Αυτά τα ολίγα. Ας με διορθώσουν στις λεπτομέρειες οι έχοντες περισσότερη γνώση, αλλά γενικώς τα πράγματα έτσι έχουν.

  ΥΓ. Μπράβο που θίγεις το ζήτημα.

 4. dinosma Says:

  κάλο το chrome άλλα το mozilla είναι έως τώρα πολύ καλύτερο…. kill microsoft 😛


 5. […] το e-write, η Ειρήνη στο What’s in a geek woman’s mind, το Giama’s, o Titanas στο Pestaola.gr, o internetakias.gr, τo CyberEddie’s Tech land και […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: