Σχέδιο Π.Δ. για την αποτέφρωση νεκρών

24 Ιουλίου, 2008

Τα Υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ κατέθεσαν για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την καύση νεκρών και με το οποίο παρέχεται η άδεια στους Δήμους και τις Κοινότητες, να βρουν τους χώρους και να ιδρύσουν τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών εντός της διοικητικής τους περιφέρειας.

Σύμφωνα με το Διάταγμα η αποτέφρωση επιτρέπεται 60 ώρες μετά το θάνατο του προσώπου, με άδεια αποτέφρωσης που θα εκδίδεται από τον Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο της Κοινότητας του τόπου όπου λειτουργεί το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών, ενώ θα απαιτείται προηγούμενη ρητή, χωρίς όρο, δήλωση του εκλιπόντα, για την επιθυμία του. Αν δεν υπάρχει δήλωσή του εκλιπόντα, τότε χρειάζεται δήλωση των συγγενών του εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έως τον τέταρτο βαθμό, κατά σειρά τάξης. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των συγγενών, το θέμα θα λύνει ο Εισαγγελέας, ενώ για τα ανήλικα τέκνα, θα απαιτείται δήλωση και των δυο γονέων, ή εκείνου που ασκούσε τη γονική μέριμνα.

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος:
«Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών ιδρύονται μόνο από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού εντός της διοικητικής τους περιφέρειας.

Επιτρέπεται η αποτέφρωση νεκρού μετά την πάροδο εξήντα ωρών από τον θάνατο. Η άδεια αποτέφρωσης εκδίδεται από τον Δήμαρχο ή τον Πρόεδρο της Κοινότητας του τόπου όπου λειτουργεί το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.

Για την έκδοση της άδειας αποτέφρωσης θα απαιτούνται τα ακόλουθα:
α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
β) Έγγραφη βεβαίωση ιατροδικαστή ότι η αιτία θανάτου δεν χρήζει περαιτέρω ιατροδικαστικής διερεύνησης και ότι αφαιρέθηκαν από το σώμα του νεκρού τα ακατάλληλα για αποτέφρωση ιατρο-τεχνικά μέρη.
γ) Ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του ίδιου του προσώπου, όσο ζούσε, ότι επιθυμούσε να αποτεφρωθεί μετά θάνατον. Αν τέτοια δήλωση δεν υπάρχει, αρκεί δήλωση, των πλησιέστερων συγγενών του έως τετάρτου βαθμού, ότι ο νεκρός επιθυμούσε να αποτεφρωθεί. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συγγενών του ίδιου βαθμού, αποφαίνεται ο Εισαγγελέας στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται ο νεκρός. Αν ο νεκρός είναι ανήλικος, τότε απαιτείται δήλωση και των δύο γονέων του ή αντίστοιχη δήλωση από εκείνον που ασκούσε τη γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου.

Η τέφρα τοποθετείται υποχρεωτικά από τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών εντός ειδικού σκεύους [τεφροδόχος].

Η τεφροδόχος υποχρεωτικά:
α) τοποθετείται σε ειδικό χώρο φύλαξης των τεφροδόχων [τεφροφυλάκιο] εντός του Κέντρου Αποτέφρωσης ή ενός του Κοιμητηρίου ή
β) ενταφιάζεται σε υφιστάμενο Κοιμητήριο ή
γ) εγκαταλείπεται ελευθέρως στη θάλασσα και σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή, υπό την προϋπόθεση ότι το σκεύος είναι διαλυτό στο νερό και δεν περιέχει ρυπογόνα στοιχεία.

Είναι δυνατή η διασπορά της τέφρας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενθύμησης [σιντριβάνι ή ανθόκηπο] εντός του Κέντρου ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής ή στη θάλασσα.

Εφ’ όσον δεν υφίσταται ρητή δήλωση του αποθανόντος για τη διαχείριση της τέφρας, αυτή αποφασίζεται από τους πλησιέστερους συγγενείς του έως τετάρτου βαθμού.

Σε κάθε περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης της βούλησης του θανόντος, καθώς και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συγγενών του ίδιου βαθμού, αποφαίνεται ο Εισαγγελέας στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται η τεφροδόχος».

[via news.ert.gr]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: