Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

14 Ιουλίου, 2008

Advertisements

One Response to “Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!”

 1. tony Says:

  Τι είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία. ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  Συγκαλέσαμε σήμερα το Συμβούλιο για να ασχοληθούμε με μια άσχημη εξέλιξη στις διαδικασίες δεοντολογίας της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας, που φαίνεται να απειλεί τα θεμέλια του οικοδομήματος στο οποίο εργαζόμαστε.
  ΜΙΡΑΝΤΑ (θεραπεύτρια χωρίς μεταπτυχιακούς τίτλους)
  Εννοείτε κύριε Πρόεδρε την εξώπορτα του διαμερίσματος της Σχολής μας, που είναι συγχρόνως και η πόρτα του ασανσέρ μας; Το ξέρω, δεν ανοίγει καλά, κολλάει στο πάτωμα και όσοι μπαίνουν στο Ινστιτούτο, το κάνουν σπρώχνοντας την πόρτα…. Ευτυχώς, δεν είχαμε μέχρι σήμερα πολύ ευτραφείς…..
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  Όχι ρε Μιράντα, δεν μιλάμε για τη συντήρηση του διαμερίσματος, για την οποία είσαι προσωπικά υπεύθυνη. Έχει να κάνει με την Κατερίνα την οποία καλέσαμε σήμερα εδώ.
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ (θεραπεύτρια)
  Τι έκανα πάλι εγώ. Επειδή γέννησα μωρό;
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  Όπως ξέρεις Κατερίνα, το Κέντρο μας είναι το μοναδικό Κέντρο στην Ελλάδα, που παρέχει αξιόπιστη Μεταπτυχιακή εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία, σύμφωνα με τα στάνταρντς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συμπεριφοριστικής Θεραπείας. Βέβαια δεν μας αναγνωρίζει το Beck Institute στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, του θεμελιωτή της θεωρίας, του Aaron Beck, αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια…
  ΜΙΡΑΝΤΑ (θεραπεύτρια χωρίς μεταπτυχιακούς τίτλους)
  Είχε τολμήσει κάποιος θεραπευόμενος να έρθει σε μένα και του ξέφυγε το όνομα της Τζούντιθ Μπέκ Judith Beck. Τον ξαπέστειλα την ίδια μέρα λέγοντάς του «εσείς μισείτε αυτό που εγώ αγαπώ» …………. (Διορθώνει τη σινιέ φούστα της και παίρνει μια έκφραση σαν της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ)
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  Εσύ Κατερίνα δέχτηκες σαν πελάτη, την κόρη αυτού του αχρείου που έφυγε από την γνωστή μας συνάδελφο θεραπεύτρια και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα.
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  Δεν είναι ακριβώς έτσι. Μου τηλεφώνησε τον περασμένο Ιούνιο. Όμως έλειπα συνεχώς και ο τηλεφωνητής μου απαντούσε «Το Ιατρείο θα παραμείνει κλειστό λόγω εγκυμοσύνης». Τελικά γέννησα, αλλά τι να έγραφα στον τηλεφωνητή. Έτσι κάποια στιγμή απάντησα στο τηλεφώνημά του.
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  Τι σου είπε;
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  Επειγόταν για την κατάσταση της κόρης του και ήθελε να της αρχίσω αμέσως γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία και το κυριότερο να δημιουργηθεί θεραπευτική σχέση ή θεραπευτική συμμαχία ανάμεσα σε μένα και την κόρη του Του είπα να περιμένει να περάσουν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος και να τα πούμε από το Σεπτέμβριο, ώστε εγώ να ασχοληθώ με τη δική μου κόρη και όχι με τη δική του. Περίμενα να αγανακτήσει, να με βρίσει και να πάει σε άλλη θεραπεύτρια.
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  Μα είσαι με τα καλά σου Κατερίνα. Εμείς εδώ στο Κέντρο μας έχουμε ερμηνεύσει τη δεοντολογία σε τρόπο ώστε να μη δεχόμαστε ποτέ κάποιο θεραπευόμενο, άμα έχει φύγει από προηγούμενη συνάδελφό μας. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια…
  ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ (ψυχολόγος – θεραπεύτρια που φοράει άσπρη στολή γιατρού και ακουστικά στο λαιμό).
  Και σε μένα είχε έρθει αυτός ο γελοίος και του είχα ζητήσει να έχω τη γνώμη της προηγούμενης θεραπεύτριάς του. Δεν δέχομαι ποτέ κανέναν χωρίς το παρελθόν του. Και επειδή του παίρνω το ιατρικό ιστορικό, φοράω και την άσπρη στολή του γιατρού.
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  Μα γιατί δεν επεμβαίνει η ίδια η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και πρέπει να βγάζουμε εμείς το φίδι από την τρύπα;
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  Γιατί απλούστατα Κατερίνα μου, η Αναπληρώτρια Καθηγήρια έχει ασυμβίβαστο και δεν μπορεί να διακινδυνέψει να μάθει η Εφορία ότι δέχεται πελατεία, χωρίς να κόβει αποδείξεις. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις;
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  Τέλος πάντων, έμαθα από τη Χριστίνα, ότι κύριος αυτός περιμένει ακόμα να μου στείλει την κόρη του. Δεν άντεξα και του είπα ότι «προσέλαβα μια παραδουλεύτρα στο σπίτι. Για να επιβλέπω την παραδουλεύτρα δεν μπορώ να λείπω πολύ από το σπίτι, άρα θα πηγαίνω όσο το δυνατόν λιγότερο στη δουλειά μου. Και κατά συνέπεια δεν θα αναλάβω καινούργιες περιπτώσεις και άρα δεν θα αναλάβω την κόρη σας για να της κάνω γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία».
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
  Ας ελπίσουμε ότι το θέμα θα κλείσει έτσι μεταξύ μας, δεν θα το μάθει κανείς, και πολύ περισσότερο η Εφορία. Έτσι θα σώσουμε το γόητρο της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας όπως την ασκούμε εμείς και θα αποφύγουμε να γίνουμε για μια ακόμα περίγελοι του Beck Institute στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. …….Μιράντα να φροντίσεις να μη γραφτεί τίποτα από αυτά που είπαμε στο διαδίκτυο.
  ΜΙΡΑΝΤΑ (θεραπεύτρια χωρίς μεταπτυχιακούς τίτλους)
  (Επιθεωρώντας τα νύχια της και τη φούστα της). Μάλιστα κύριε Επόπτη. Να είστε ήσυχος
  ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΟΡΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΡΙΣΗΣ ΣΕ ΓΝΩΣΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΣΤΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
  ΚΩΣΤΑΣ (ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ)
  Σας κάλεσα σήμερα ενώπιόν μου για να ανοίξουμε την κανονική διαδικασία της ανάκρισης που προβλέπει το καταστατικό του Ινστιτούτου μας (έστω και αν δεν αναγνωρίζεται από το Beck Institute της Pennsylvania των ΗΠΑ) και χρησιμοποιείται εκ μέρους μας για την τήρηση της ορθής άσκησης της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας.
  Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας προέκυψαν ορισμένα κενά και για να τα συμπληρώσουμε τώρα – αφού μάλιστα διαφαίνεται ότι παραβιάστηκαν τα ατομικά δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα ενός πολίτη – πες μου εσύ Κατερίνα, όχι τι είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία αλλά πώς ξεκίνησε το θέμα.
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  Δεσμεύομαι από το απόρρητο και δεν μπορώ να πω ποια συνάδελφός μου τον παρέπεμψε σε μένα.
  ΚΩΣΤΑΣ (ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ)
  Δηλαδή αυτός είχε θεραπευτική σχέση – θεραπευτική συμμαχία μαζί της;
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  Ναι είχε αυτό που λέμε θεραπευτική σχέση, θεραπευτική συμμαχία (therapeutic alliance) μαζί της και έπρεπε να είχε τερματίσει τη σχέση της μαζί του, της το είχαμε πει όλες, για να δείξει συναδελφική αλληλεγγύη στην συνάδελφό μας την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια που ασκούσε και εκείνη ιδιωτική πρακτική, παρά την ύπαρξη του «ασυμβίβαστου». Όμως εκείνη δεν μας άκουγε και επέμενε ότι είχε μια πολύ καλή θεραπευτική σχέση μαζί του και ότι είχε διαπιστώσει σημαντική βελτίωση στο γνωσιακό πεδίο.
  ΚΩΣΤΑΣ (ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ)
  Δεν κατάλαβα, τι κακό έκανε με το να διατηρεί μια καλή θεραπευτική σχέση με τον πελάτη της, εφόσον μάλιστα ισχυριζόταν ότι είχε διαπιστώσει σημαντική βελτίωσή του στο γνωσιακό πεδίο;
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  Έκανε πολύ κακό μάλιστα! Εμείς δεν σταυρώνουμε πελάτη για γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, και άμα πετύχουμε κανέναν, το πολύ να του αποσπάσουμε την παραδοχή ότι έχει διαπράξει ένα ή δύο γνωσιακά λάθη ή αυτόματες σκέψεις. Γι’ αυτό και δεν διαβάζουμε τίποτα για τον Aaron Beck και την Judith Beck, αλλά ακολουθούμε πιστά τους επόπτες, διαφορετικά θα μείνουμε χωρίς δουλειά. Ο πελάτες εκείνης όμως είχε ξεπεράσει την ανάλυση των αυτόματων σκέψεων και είχε προχωρήσει στην ανάλυση των πεποιθήσεων και σχημάτων του.

  ΚΩΣΤΑΣ (ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ)
  Ναι αυτό είναι πολύ κακό για τους γνωσιακούς συμπεριριστές θεραπευτές, το έχω συζητήσει με το Θωμά και συμφωνεί και αυτός, ακόμα συμφωνεί και ο Γιώργος αν και του μπαίνουν κάθε τόσο ιδέες περί παραβίασης των κανόνων της δεοντολογίας, και μάλιστα η Μιράντα έχει καταστρέψει τα υπέροχα νύχια της, μασώντας τα από εκνευρισμό.
  Να επανέλθουμε όμως στο θέμα. Πως ειδοποιήθηκε ο πελάτης ότι δεν θα μπορούσε να φέρει την κόρη του σε σένα Κατερίνα το Σεπτέμβριο όπως είχατε σχεδιάσει αρχικά;
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  Αυτό μάλλον να σου το απαντήσει η Χριστίνα, που κάνει θεραπεία στη σύζυγό του.
  ΚΩΣΤΑΣ (ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ)
  Τι λες γι’ αυτό Χριστίνα.
  ΧΡΙΣΤΙΝΑ
  Είχα θορυβηθεί τόσο πολύ με αυτά που άκουσα από τη σύζυγό του, ότι δηλαδή ο άνδρας της, με την ψυχολόγο του, όχι μόνο είχε επανεξετάσει και αμφισβητήσει και αντικαταστήσει αρνητικές σκέψεις του με πιο λειτουργικές αρνητικές σκέψεις, τη στιγμή που εμείς αγωνιζόμαστε να βγάλουμε έστω και μία αρνητική σκέψη από τους πελάτες μας. Αυτά που εμείς λέμε «τι είναι οι αυτόματες σκέψεις, ποια είναι τα γνωσιακά λάθη, ποιες είναι οι αυτόματες σκέψεις, αυτός τις ήξερε απέξω και ανακατωτά. Μάλιστα είχε φτάσει στο σημείο να γράψει και τις αρνητικές πεποιθήσεις και τα σχήματά του, με τρόπο και με διαγράμματα καλύτερα από ότι τα παρουσιάζουμε εμείς στις ομιλίες μας. Αποτελούσε κίνδυνο λοιπόν…
  ΚΩΣΤΑΣ (ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ)
  Και πως συνδέεται λοιπόν αυτό, με τα λεγόμενα της Κατερίνας;
  ΧΡΙΣΤΙΝΑ
  Επειδή σέβομαι πολύ το Ινστιτούτο μας, σαν τον μοναδικό έγκυρο φορέα της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας, μόλις άκουσα από την πελάτισσά μου ότι ο άνδρας της πρόκειται να πάει την κόρη του στην Κατερίνα και έχει κανονίσει μάλιστα την πρώτη επαφή στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να κάνει γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, πανικοβλήθηκα. Της είπα ότι ίσως η κόρη της να μην έχει κόψει τελείως μέσα της ψυχικά τις γέφυρες με την προηγούμενη ψυχολόγο της (την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, που η ίδια δεν μπορεί να την διεκδικήσει επειδή έχει το ασυμβίβαστο και αν γίνει φασαρία θα φανεί ότι διατηρεί ιδιωτική πελατεία χωρίς να δίνει αποδείξεις Εφορίας). Είπα λοιπόν στην πελάτισσά μου να φροντίσει να το εξετάσει καλά αυτό στο μυαλό της κόρης της. Και για να την αποπροσανατολίσω ακόμα περισσότερο της είπα ότι έχω και εγώ να της συστήσω και άλλες γνωσιακές συμπεριφοριστικές θεραπεύτριες, ξέρετε, αυτά τα σκουπίδια που είναι καλές θεραπεύτριες γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας, αλλά που δεν μπόρεσαν να τελειώσουν το Ιδιωτικό Μεταπτυχιακό Κέντρο μας.
  ΚΩΣΤΑΣ (ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ)
  Και εσύ Κατερίνα, τι έκανες;
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  Εγώ, …………… τι.. τίποτα!
  ΚΩΣΤΑΣ (ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ)
  Κατερίνα εσύ δεν είπες στον άνθρωπο: «προσέλαβα μια παραδουλεύτρα στο σπίτι. Για να επιβλέπω την παραδουλεύτρα δεν μπορώ να λείπω πολύ από το σπίτι, άρα θα πηγαίνω όσο το δυνατόν λιγότερο στη δουλειά μου. Και κατά συνέπεια δεν θα αναλάβω καινούργιες περιπτώσεις και άρα δεν θα αναλάβω την κόρη σας να της κάνω γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία»;
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  Όχι.
  ΚΩΣΤΑΣ (ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ)
  Κατερίνα εσύ δεν του τηλεφώνησες από τον αριθμό κινητού 69445329@@ ;
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  Όχι, ο αριθμός 69445329@@ δεν είναι δικός μου. Πρώτη φορά τον ακούω.
  ΚΩΣΤΑΣ (ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ)
  Χριστίνα, μήπως τότε ο αριθμός 69445329@@ είναι δικός σου;
  ΧΡΙΣΤΙΝΑ
  Όχι, ο αριθμός 69445329@@ δεν είναι δικός μου. Και εγώ πρώτη φορά τον ακούω.
  ΚΩΣΤΑΣ (ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ)
  Κατάλαβα τι έγινε. Πάντα δίπλα σε ένα καρχαρία γνωσιακό συμπεριφοριστή θεραπευτή τρέχουν και μικρά ψαράκια και τρώνε αυτά που περισσεύουν από τον καρχαρία. Χριστίνα, φαίνεται ότι, μόλις το έμαθες, τηλεφώνησες στην Κατερίνα και της είπες «δεν ντρέπεσαι, εσύ που έχεις πολλή πελατεία και θες και να πάρεις και το κορίτσι. Άσε το στις δικές μου άνεργες φίλες γνωσιακές συμπεριφορίστριες θεραπεύτριες που ψωμολυσσάνε και δεν έχουν να φάνε». Αφού το κυρίαρχο στοιχείο που ενώνει τους ψυχολόγους είναι η αλληλεγγύη, επινοήθηκε το ψέμα ότι «προέκυψε η παραδουλεύτρα» κλπ. Έτσι θα βρούνε δουλειά και οι άνεργες γνωσιακές θεραπεύτριες φίλες της Χριστίνας.
  ΧΡΙΣΤΙΝΑ
  Μα τι είναι η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία; Αυτό δεν είναι;

  ΚΩΣΤΑΣ (ΕΠΟΠΤΗΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΝΑΚΡΙΤΗΣ)
  Ναι το κόλπο θα δουλέψει, εκτός εάν …………. ο πελάτης πεί «άντε να γαμηθείτε, πάω αλλού», οπότε οι εσείς οι δύο θα αλληλοκατηγορείστε για στραβό χειρισμό του βλάκα του πελάτη!
  ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: