Απλοποίηση της γραφής της Ελληνικής γλώσσας;

16 Ιουνίου, 2008

Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές. Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.


Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως «τροφή για σκέψη» τα εξής:
1. Να καταργηθούν τα γράμματα ‘η’ και ‘υ’ και να αντικατασταθούν από το γράμμα ‘ι’.
2. Να καταργηθεί το γράμμα ‘ω’ και να αντικατασταθεί από το γράμμα ‘ο’.
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούνως εξής:
‘αι’ -> ‘ε’, ‘ει’->’ι’, ‘οι ->ι’, ‘υι’ ->ι’,’ αυ’->’αβ’, ‘ευ’ ->’εβ’
4. Να καταργηθεί η χρήση του ‘γγ’ και να αντικατασταθεί από το ‘γκ’.
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα ‘ς’ και να αντικατασταθεί από το γράμμα ‘σ’.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ,λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το ‘ου’).
Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας.

[via press-gr]

Κοιτάζοντας το θέμα από μια ψύχραιμη οπτική, ποια είναι η γνώμη σας;

Advertisements

15 Σχόλια “Απλοποίηση της γραφής της Ελληνικής γλώσσας;”

 1. Mina Says:

  Ψίχρεμη οπτικί προσοπικά δεν νομίζο ποσ μπορό να έχο!
  Απαράδεκτο μου ακούγετε!
  Κε δεν ίξερα πος υπίρχε τάσι για ενοτικί πορία στισ γλόσσεσ τισ Εβροπαικισ Ένοσισ!!!

  Και πείτε μου εσείς… πόοοοσο χάλια είναι γραμμένο το παραπάνω κείμενο;;

 2. fvasileiou Says:

  Η βίαιη και άνωθεν κατάργηση των πνευμάτων βοήθησε σε τίποτα; Διευκόλυνε τα παιδιά; Τους άνοιξε ορίζοντες; Απελευθέρωσε χρόνο που τους σκλάβωναν οι ψιλές οι δασείες κα οι βαρείες; Όχι. Το αντίθετο: Φαίνεται ότι η εμφάνιση δυσλεξίας ευνοείται από το απλοποιημένο ορθογραφικό σύστημα αλλά και από την πλημελή άσκηση στην ορθογραφία.

  Δεν νομίζω ότι αξίζει να συζητηθεί τόσο η πρόταση του κύπριου ευρωβουλευτή, αλλά η νοοτροπία ότι ένα θέμα δομικό για την συγκρόητηση όχι απλώς του πολιτισμού, αλλά για την συγκρότηση της κοινωνίας και του ίδιου του ατόμου, μπορεί να διορθωθεί από μια ολιγομελή επιτροπή ειδικών (ειδικοί σε τι; στη γλώσσα; τα κομπιούτερ; την λογοτεχνία; την εκπαίδευση; την παγκοσμιοποίηση;) με την καθοδήγηση ενός πεφωτισμένου κυπρίου ευρωβουλευτού.

 3. Chrisanthos Says:

  +1 Ke to ou na katargi8i ke ola ta ellinika, mporume na grafume ke me latinikus xaraktires. I greeklish ine i kaliteri! Grafis pio grigora ke pio apla. Ta arxiea ellinika ton kero pu 8elan na ta kanun pio apla isos polli na antidrasa alla ama 8elu kapgi 8a gini…

 4. kotsiosp Says:

  Καλά ρε παιδιά μη δίνετε σημασία στο Ματσάκη. Ο άνθρωπος είναι λίγο…πως να το κάνουμε…χμμμ. Τελοσπάντων, Κύπριος είμαι και ξέρω τα καμώματα του από πρώτο χέρι. Έχει τη φήμη του τρελού, αν δεν τον ξέρετε ήδη. Τον κάναμε και ευρωβουλευτή οι άθλιοι…

 5. xpigs Says:

  Επιτελους δικεοσι..οσ δισλεκσικοσ παντα το ικσερα οτι γραφο πιο σοστα…αλλα καπια ζοα δεν με πιστεβαν..τορα θα με πιστεπσουν και τα ζοα…εκσαλου τα ελοχιμ που ζουν αναμεσα μασ…εκμιστιρεφτικαν σε γνοστο προφιτι του κουτιου οτι αυτι ειναι ι σοστι χρισι τισ γνοσασ και απλα ζουμε στι ζονι του λικοφοτοσ τα τελευταια χιλιαδεσ ετι..ολι ι αλιθια στο επομενο βιβλιο…μονο 30 εβρο απο 300 που δεν πουλιοταν ποτε..δορο το ποσ, που και ποτε θα διτε εκσογινουσ το 2009.

  ιγ. Να καταργιθουν κε ι τονι..(καμια σχεσι με το γνοστο πσαρικο)..
  ιγ.2 Επισισ προτινο..κε παρακαλο να αφισετε ψομμεντ στιριζοντασ τιν αποπσι μου..να καταργιθουν το ξ και το ψ και να αντικατασταθουν με κσ και πσ..εκσαλου ολοι κσερουμε τι ενοι ο αλοσ..δεν χριαζομαστε πλουραλισμουσ..ετσι εχουμε 19 γραματα..που σιμενι λιγοτερα χρονια στο σχολιο..αρχιζουμε κε πλισιαζουμε τους αμερικανουσ..πραγματικι παγκοσμιοπιισι..
  ιγ.3 οντοσ τορα που βλεπο το ποστ εχει εναν εβροπαικο χαρακτιρα..εκπνεει μια σιγουρια..αλοσ αερασ…

 6. ELGRECO Says:

  Μόνο και μόνο η ιδέα κάτι τέτοιου, μου φέρνει αναγούλα….
  Δεν πρόκειται να αλλάξει η γλώσσα μας και δεν μπορώ να διανοηθώ οτι κάτι τέτοιο κατέβηκε στο κεφάλι κάποιου που είναι και ευροβουλευτής!
  Τρομάρα του….

 7. Nefeli Says:

  Εχουμε ήδη καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να ξεχάσουμε τον πολιτισμό που μας διαχωρίζει και ξεχωρίζει!
  Έχουν μείνει λίγα για να μας τον θυμίζουν όποτε ήρθε η ώρα να τα διώξουμε κι αυτά ώστε να είμαστε κι εμείς απρόσωποι.
  Δεν είχα βέβαια ακριβώς αυτό στο μυαλό μου όταν πρωτοάκουσα για παγκοσμιοποίηση…

 8. Θεόδωρος Χατζηχριστοδούλου Says:

  Το κάθε γράμμα έχει την δική του έννοια η οποία συμβάλλει στην δόμηση της λέξης μαζί με άλλα γράμματα.
  Υπάρχουν και ¨λέξεις¨ με ένα γράμμα πιχι τα άρθρα ο, η, και λέξεις με δυο γράμματα όπως αι, ευ, οι. Αν διώξουμε κάποια από α γράμματα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να αντικατασταθούν ένεκα ατομικής έννοιας των γραμμάτων. Πιχι το γράμμα -α- εχει την έννοια της μιας οντότητας η οποία ορίζεται, έχει την ιδιότητα να αναπαράγει, να πολαπλασιάζει και γιαυτό είναι γνωστή σαν γένους θηλυκού.
  Το γράμμα – Ι – (ιώτα) έχει την έννοια του όλου, του παντός, του γενικού, του ανοικτού στο μέγεθος, του αόριστου στην έννοια, που μπορεί να διαχέεται, να εκτείνεται και συναφείς έννοιες.
  Όταν τα δυο γάμματα βρίσκονται μαζί, πρώτα το -α- και μετά το -ι- , δομείται αυτό που γνωρίζουμε σαν άλφα-ιώτα -αι- και το οποίο έχει ακριβώς την έννοια που έχουν τα γράμματα του δηλαδή: ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΈΝΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ή ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ που δηλώνεται με το -α- , μεταβαίνω σε ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΟΡΙΣΤΗ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΤΕΙ, ΑΝΟΙΚΤΗ, ΓΕΝΙΚΗ.
  Πιχι η λέξη Αϊσσω ( ο τόνος στο ιώτα) σημαίνει εξέρχομαι. Αντίθετα η λέξη ίαση σημαίνει πως από μια ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΑΟΡΙΣΤΗ μεταβαίνω σε ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΟΡΙΣΜΈΝΗ, ΣΤΑΘΕΡΗ……….κύριε Ματσάκη είσθαι και γιατρός και πρέπει να αντιλαμβάνεσθαι ότι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ. ΤΙ ΕΙΣΗΓΕΙΣΘΑΙ;
  Άλλο πιχι η λέξη ΒΓΑΙΝΩ γράφεταιμε -αι- διότι σημαίνει πως από κάπου συκγεκριμένα πηγαίνω αλλού που μπορεί να είναι όπου δήποτε. Επίσης όλα τα εις -αι όπως γράφεται, τρώγεται, πίνεται, χάνεται, κλπ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ με
  ΑΙ απλά γιατί δηλώνουν γενικότητα στην σημασία τους.
  ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΑΡΙΕ ΜΑΤΣΑΚΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ.
  Αν υπάρχουν απορίες με χαρά θα επανέλθω.

 9. GOTIS Says:

  Συγχαρητήρια για την πρότασή σας είμαι 42 χρονών και ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί έχουμε 5 ι, 2 ε, 2 ο Ορισμένη είπαν ότι διευρύνει το πνεύμα, δηλαδή οι λαοί που χρησιμοποιούν λατινικά πως κε έχουν την καλύτερη τεχνολογία κυβερνούν των κόσμο κε στήλανε άνθρωπο στο φεγγάρι; Οι αρχαίοι έλληνες είχαν ελάχιστους που ξέρανε γραφή κε ούτε είχαν σχολεία για να στελνανε τα παιδιά τους από τα 6 για αυτό κα δεν τους ένοιαζε η πολυπλοκότητα της ελληνικής γραφής

 10. ONAR Says:

  δεν υπαρχει τιποτα πιο ντροπιαστικο απο αυτο…..η καταργηση του πολυτονικου εκανε τιποτα καλο;;;;αντιθετως…

 11. jimakos15 Says:

  Είμαι 15 χρονών και ασχολούμαι αρκετά με τις διάφορες γλώσσες του κόσμου… Μόλις άκουσα το ρεπορτάζ πάνω σε αυτό το θέμα στην τηλεόραση κατάλαβα ότι εμείς οι έλληνες δεν είμαστε ικανοί ούτε καν να συγκρατήσουμε κάτι ,εθνικά, «δικό μας» χωρίς να επιρρεαστούμε από τις άλλες χώρες… και ειδικά την γλώσσα μας (που ουσιαστικά είναι η πηγή του πολιτισμού μας). Μάλιστα και για να σας πω την αλήθεια θα προτιμούσα χωρίς δεύτερη σκέψη την πολυτονική γραφή…. (και ποιός το λέει αυτό;… ένας μαθητής πρώτης Λυκείου, την στιγμή που υπάρχουν !πολιτικοί! που θέλουν μέχρι και να καταργήσουν και αυτά τα λίγα που μας έχουν απομείνει… και που δεν πρόκειται να τα κρατήσουμε για πολύ ακόμη από ό,τι φαίνεται…. πφφφ =/ )

 12. μαρια Says:

  i am at the university and i am learning a lot of foreign languages..i agree that we should not let anyone to abuse our language..already is not the same with the language our parents learned.our culture is affected by others.we are becoming one with the others but we should try to keep our personal identity.our language is our identity..just stand by and protect it!

 13. Bolko Says:

  Έχω δημοσιεύσει στο μπλογκ μου μια υπόθεση, κατά την οποία η γλώσσα μας θα αλλάξει, ή ακριβέστερα, θα την αλλάξουν στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, του διεθνισμού και των υπερεθνικών οργανώσεων, ώστε να απλοποιηθεί και να γίνει πιο εύκολη για ξένους να τη μάθουν. Ομοίως, θ’απλοποιηθούν και άλλες γλώσσες του πλανήτη. Μην αρχίζετε να ψάχνετε σ’όλα τα αρχεία για αυτόν που την πρότεινε ή αυτόν που την υποστηρίζει, γιατί προέρχεται απ’το μυαλό μου. Όμως στις μέρες μας με τόσα πολλά και διάφορα που γίνονται δε μου φαίνεται διόλου απίθανο να προταθεί αυτό σε μερικά χρόνια. Και τότε να δούμε πώς θα το αποφύγουμε. Αν διαβάσετε προς το τέλος του άρθρου κάτι σειρές μιας παρηκμασμένης, κρεολοποιημένης γλώσσας, δεν συναντάτε κάποια εντελώς ξένη γλώσσα, αλλά την ελληνική του μέλλοντος. Έχω και μετάφραση από κάτω.
  http://bolko.wordpress.com/2010/12/03/%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%cf%83%cf%85%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd/#respond


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: