Επιδότηση αγοράς υπολογιστή για πρωτοετείς φοιτητές

6 Φεβρουαρίου, 2008

Όπως και την περσινή χρονιά, έτσι και φέτος υλοποιείται η δράση «Δες την Ψηφιακά» που αφορά την χρηματική επιδότηση (εως 500€) στους πρωτεύσαντες πρωτοετείς φοιτητές για αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή και θα ισχύσει από 3 Μαρτίου έως 17 Μαϊου 2008. Περισσότερες πληροφορίες για τους δικαιούχους της δράσης θα υπάρχουν από τις επόμενες μέρες στο http://www.destinpsifiaka.gr.

Από προσωπική εμπειρία, θεωρώ ότι το πρόγραμμα αξίζει και δεν υπάρχουν ευτυχώς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες ενώ τα καταστήματα προσφέρουν μεγάλη γκάμα υπολογιστών με διαφορετικά χαρακτηριστικά που καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

Το ενημερωτικό σημείωμα της δράσης:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013, υλοποιεί για δεύτερη συνεχή χρονιά τη δράση «Δες την Ψηφιακά», επιδοτώντας την απόκτηση προσωπικών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών στους πρωτεύσαντες πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές που εισήχθησαν με τις εισαγωγικές εξετάσεις του έτους 2007.
Η δράση υλοποιείται με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη συμμετοχή του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Απευθύνεται στο 20% των επιτυχόντων με τη μεγαλύτερη βαθμολογία σε κάθε τμήμα ή σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή συνολικά σε 14.700 πρωτοετείς φοιτητές και σπουδαστές που εισήχθησαν σε ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας με τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2007. Κάθε δικαιούχος φοιτητής θα επιχορηγηθεί από την Κυβέρνηση με το 80% της αξίας του φορητού υπολογιστή της επιλογής του, με μέγιστη επιδότηση τα 500 ευρώ.
Στην φετινή υλοποίηση της δράσης «Δες την Ψηφιακά», θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και σπουδαστές που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ως ποσοστό 3% των εισακτέων σε κάθε τμήμα ή σχολή. Για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης, δικαίωμα συμμετοχής στη δράση «Δες την Ψηφιακά» θα έχουν σπουδαστές που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες και οι οποίοι εισήχθησαν τόσο με τις εισαγωγικές εξετάσεις του 2007, όσο και με τις προηγούμενες εισαγωγικές εξετάσεις του 2006 που δεν είχαν περιληφθεί στην προηγούμενη φάση υλοποίησης της δράσης (συνολικά περίπου 5.000 φοιτητές και σπουδαστές, πλέον των 14.700). Οι εν λόγω σπουδαστές θα ενημερωθούν σχετικά από τις Γραμματείες των σχολών ή τμημάτων τους. Για την κάλυψη των αυξημένων τους αναγκών σε ειδικό εξοπλισμό χειρισμού των υπολογιστών, κάθε δικαιούχος θα επιχορηγηθεί με το 80% της αξίας του φορητού υπολογιστή και με μέγιστη επιδότηση τα 1.000 ευρώ.
Η υλοποίηση της δράσης ξεκινά τη Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008. Στους δικαιούχους σπουδαστές θα αποσταλεί ειδική ενημερωτική επιστολή, η οποία θα περιλαμβάνει έναν «Προσωπικό Κωδικό». Χρησιμοποιώντας αυτό τον κωδικό, την ταυτότητά τους και βεβαίωση σπουδών από τη Γραμματεία της Σχολής τους ή το «φοιτητικό πάσο», θα έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν το φορητό υπολογιστή της αρεσκείας τους μέχρι το Σάββατο 17 Μαΐου 2008, από οποιοδήποτε κατάστημα πώλησης υπολογιστών επιθυμούν, καταβάλλοντας μόνο το υπόλοιπο της αξίας του.

Οι προδιαγραφές των επιδοτούμενων υπολογιστών είναι τεχνολογικά ουδέτερες, ώστε να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός. Παρ’ όλα αυτά, για να εξασφαλισθεί ότι οι φοιτητές θα αποκτήσουν σύγχρονα συστήματα, έχουν τεθεί ορισμένες ελάχιστες λειτουργικές προδιαγραφές. Οι φορητοί προσωπικοί υπολογιστές που θα αποκτήσουν οι φοιτητές από οποιοδήποτε κατάστημα μέσω της δράσης «Δες την Ψηφιακά», θα πρέπει να έχουν:

 • δυνατότητα ασύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης
 • πιστοποίηση CE
 • οποιοδήποτε εξελληνισμένο λογισμικό αυτοματισμού γραφείου με γραφικό περιβάλλον εργασίας.

Επιπλέον, οι φορητοί προσωπικοί υπολογιστές που θα αποκτούν οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 12μηνη τηλεφωνική υποστήριξη, 24μηνη εγγύηση και υποχρεωτική αντικατάσταση σε περίπτωση βλάβης κατά τον πρώτο μήνα κτήσης.

Στη δράση «Δες την Ψηφιακά» μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα όσες προμηθεύτριες επιχειρήσεις επιθυμούν και μπορούν να διαθέτουν φορητούς υπολογιστές με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν, θα εισπράττουν την επιχορήγηση μετά την πώληση των υπολογιστών στους φοιτητές και αφού υποβάλλουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δικαιολογητικά στην ΕΔΕΤ ΑΕ, που έχει αναλάβει την υλοποίηση των διαδικασιών της δράσης.

Για την πληροφόρηση των δικαιούχων φοιτητών και σπουδαστών και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, θα λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της δράσης ηλεκτρονική σελίδα (website) στη διεύθυνση http://www.destinpsifiaka.gr καθώς και γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης στον αριθμό 801-11-85-100. Εκτός του πληροφοριακού υλικού, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να ανακτούν από την ηλεκτρονική σελίδα και προωθητικό υλικό της δράσης (αφίσες, σήματα, σήμανση), που θα διανέμεται ηλεκτρονικώς, δωρεάν.

Ο προϋπολογισμός της δράσης «Δες την Ψηφιακά» θα μπορεί να φθάσει τα 12,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υλοποίηση της δράσης «Δες την Ψηφιακά» κατά το προηγούμενο έτος, παρουσίασε εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή των σπουδαστών και φοιτητών, που ξεπέρασε το 90% του συνόλου των δικαιούχων. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, παρόμοιες πρωτοβουλίες για την απόκτηση προσωπικών υπολογιστών από φοιτητές, θεωρούνται επιτυχείς όταν το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά κατά μέσο όρο το 40%.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και να προωθηθεί περαιτέρω η αξιοποίηση της ευρυζωνικότητας (γρήγορο Internet) από τη νεότερη γενιά. Πρόκειται για μια δράση που απευθύνεται απευθείας στον πολίτη, ακολουθώντας τη νέα αντίληψη που ορίζει η Ψηφιακή Στρατηγική 2006-2013.»

2 Σχόλια “Επιδότηση αγοράς υπολογιστή για πρωτοετείς φοιτητές”

 1. avakas Says:

  Τι να πω….
  αυτή είναι η λύση;
  μπράβο, εύγε πάρε ενα τζάμπα υπολογιστή και γεια σου…

 2. giama Says:

  Λύση σε ποιο πρόβλημα?
  Είναι λεφτά που έτσι κ αλλιώς μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για δράσεις (στο μεγαλύτερο τους ποσοστό) και θεωρώ ότι είναι θετική η αξιοποίησή τους με αυτό τον τρόπο… (ΥΓ.Δεν είναι τζάμπα-είναι επιδότηση επί της τιμής του υπολογιστή)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: