Σταματήστε να προωθείτε αλυσιδωτά e -mails στους φίλους σας

26 Νοέμβριος, 2007

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, διαβάστε το παρακάτω κείμενο. Σας αφορά άμεσα.

Σίγουρα έχετε λάβει κατά το παρελθόν e – mails τα οποία περιείχαν κάποια από τις παρακάτω φράσεις:

1. Στείλε αυτό το e – mail σε όλους σου τους φίλους και η Microsoft θα το ανιχνεύσει και θα σου στείλει 1000 δολάρια στον λογαριασμό σου.
2. Στείλε αυτό το e – mail σε όλους σου τους φίλους για να έχεις καλή τύχη. Ένας που δεν το έστειλε, πέθανε μετά από 7 ημέρες.
3. Στείλε αυτό το e – mail σε όλους σου τους φίλους γιατί το παιδάκι μου πάσχει από καρκίνο. Η AOL για κάθε e – mail που στέλνεις εσύ και οι φίλοι σου θα δίνει 5 cents για τη θεραπεία του παιδιού.
4.Στείλε αυτό το e – mail σε όλους σου τους φίλους για να ενημερωθούν για τον νέο ιό που κατακλύζει το internet .
5. Στείλε αυτό το e – mail σε όλους σου τους φίλους. Οι πρώτοι 50 που θα το λάβουν, θα κερδίσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια από την ΝΙΚΕ.

…και διάφορα άλλα τέτοια. Παρατηρήστε ότι όλες οι παραπάνω φράσεις (σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένες στο e -mail που θα λάβετε) εμπεριέχουν την πρόταση «στείλε αυτό το e – mail σε όλους σου τους φίλους» η οποία σχεδόν πάντα ακολουθείται από κάτι θετικό, είτε πρόκειται για χρηματική απολαβή, είτε για δώρο, είτε απλά για καλή τύχη.
Όλοι οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια e – mails (αλυσιδωτά e- mails ή chain mails) έχουν δύο επιλογές. Ή να τα αγνοήσουν ή να κάνουν αυτό που τους ζητάει το μήνυμα. Και επειδή συνήθως αυτό που ζητάει το μήνυμα είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να πατήσουν 2 clicks , απλώς το κάνουν. Χωρίς να το σκεφτούν. Χωρίς να σκεφτούν καν το κατά πόσο αυτό που αναφέρει το μήνυμα έχει έστω και την παραμικρή δόση αληθείας. Απλώς το κάνουν. Αγνοώντας όμως όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό επιφέρει.
Πρόθεσή μου δεν είναι ούτε να σας αγχώσω, ούτε να δαιμονοποιήσω τις καταστάσεις. Θα σας εξηγήσω όμως με απλά λόγια α) γιατί συμβαίνει αυτό και β) γιατί δεν πρέπει να το κάνετε . Τόσο απλά.
Ας πούμε λοιπόν μερικές αλήθειες:

1. Δεν υπάρχει κανένα σύστημα εντοπισμού των e – mails σήμερα παγκοσμίως.
Όταν κάποιο e – mail ισχυρίζεται ότι η Χ εταιρία εντοπίζει τα e- mails που στέλνονται ή προωθούνται στο internet με σκοπό να σας αποδώσει χρήματα, δώρα ή να βοηθήσει για κάποιον κοινωφελή σκοπό, απλώς λέει ψέματα. Μάλιστα λέει τόσο τραγικά ψέματα που, εμείς που ασχολούμαστε με την πληροφορική, κρατάμε κάθε φορά τις κοιλιές μας από τα γέλια – όχι γι’ αυτούς που τα γράφουν, αλλά γι’ αυτούς που τα πιστεύουν. Εσάς δηλαδή. Μάθετε λοιπόν ότι είναι τεχνικώς αδύνατον (λόγω της φύσης του ίδιου του internet ) να εντοπιστεί ο αριθμός αυτών των μηνυμάτων που στέλνει ο ένας στον άλλο. Απλώς δε γίνεται. Όχι από τις εταιρίες, ούτε καν από τις κυβερνήσεις, τον στρατό ή τους εξωγήινους. Δεν γίνεται. Σας κοροϊδεύουν. Ακόμη κι αν ένα τέτοιο σύστημα υπήρχε, ποιος αφελής πιστεύει ότι μια εταιρία θα το κοινοποιούσε τόσο απλά δημοσίως, χωρίς να της επιτεθεί το σύμπαν για παραβίαση προσωπικών δεδομένων; Σκεφθείτε το λίγο.

2. Κανείς δε σκορπάει τα χρήματά του στο internet .
Αλήθεια, σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσατε να κερδίσετε έστω και 1 cent από τα μηνύματα που προωθείτε στους φίλους σας; Ακόμη κι αν κάποια από αυτά περιέχουν αναφορές ότι ο Μήτσος κέρδισε 1000 ευρώ και η Κούλα που δεν το πίστευε στην αρχή, έλαβε μια επιταγή με 783 ευρώ, αποσκοπούν απλώς στο να γίνουν πιο δελεαστικά και να σας πείσουν να πράξετε κι εσείς το ίδιο. Κανείς δεν έχει λάβει το παραμικρό ποτέ από αυτά τα e – mails και ούτε πρόκειται, σας διαβεβαιώ γι’ αυτό.

Ε, τότε ποιος τα οργανώνει όλα αυτά; Πού αποσκοπούν;
Εδώ είναι και το ζουμί της υπόθεσης. Παρατηρήστε λίγο καλύτερα αυτά τα μηνύματα που τυχόν έχουν ξεμείνει στο mailbox σας. Αν τα ανοίξετε, θα δείτε ότι περιέχουν μέσα ένα σωρό διευθύνσεις e -mail . Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά όταν προωθείτε ένα μήνυμα, τις περισσότερες φορές οι προηγούμενες διευθύνσεις e- mail «ξεμένουν» είτε μέσα σ’ αυτό, είτε στο πεδίο «Προς» του μηνύματος. Σε ένα τυχαίο αντίστοιχο μήνυμα που μου έστειλαν πριν από λίγο, υπάρχουν μέσα πάνω από 1000 πραγματικές διευθύνσεις e- mail ανυποψίαστων ανθρώπων στους οποίους κάποιος «φίλος» έστειλε αυτό το μήνυμα. Αν ένας από αυτούς προωθήσει το μήνυμα, χωρίς να καθαρίσει τις προηγούμενες διευθύνσεις , όλες αυτές (μαζί και η δική μου που δεν έστειλα τίποτα σε κανέναν) θα φτάσουν σε κάποιον άλλον, ο οποίος με τη σειρά του θα τις στείλει σε κάποιον άλλον και πάει λέγοντας. Για να το πούμε με απλά μαθηματικά, αν κάποιος συντάξει ένα e – mail και το στείλει σε 100 ανθρώπους, ένας από τους 100 το στείλει σε άλλους 100 και ένας από αυτούς σε άλλους 100, μέσα στο e- mail αυτό θα έχουν μαζευτεί πολύ εύκολα 300 διευθύνσεις e – mail μόνο με 3 αποστολές . Γεωμετρικά, οι διευθύνσεις αυτές καταλήγουν να είναι άπειρες…
Αυτό είναι και το μυστικό αυτών των μηνυμάτων. Συλλέγουν διευθύνσεις e-mail . Και όχι απλές διευθύνσεις. Πραγματικές διευθύνσεις, πραγματικών ανθρώπων που ανοίγουν το mailbox τους κάθε ημέρα. Αυτό, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, έχει μεγάλη αξία για κάποιους στο internet και μεταφράζεται σε μετρητά. Μετρητά που δεν φτάνουν ποτέ στην τσέπη σας όμως.
Αυτό που θα φτάσει σε εσάς με αυτή τη διαδικασία, θα είναι περισσότερα spam e – mails. Διαφημιστικά μηνύματα πορνογραφικού περιεχομένου, αγοράς ναρκωτικών, Viagra, μηνύματα που περιέχουν ιούς (που σκοπό έχουν συνήθως να συλλέξουν ΟΛΕΣ τις διευθύνσεις e -mail από τα μηνύματά σας και να τις προωθήσουν πίσω στους spammers) και ένα σωρό άλλα τα οποία θα απορείτε είτε από ποιόν τα λάβατε είτε για το πού βρήκε τη διεύθυνσή σας και σας τα έστειλε. Πολύ απλά η e- mail διεύθυνσή σας που συλλέχθηκε από ένα τέτοιο αλυσιδωτό e – mail στο παρελθόν, πουλήθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλες σε κάποια εταιρία που κάνει αυτή τη δουλειά: στέλνει διαφημιστικά e – mails . Όσο ανόητο κι αν σας ακούγεται, όταν τα διαφημιστικά e- mails σήμερα ξεπερνούν τα 83 δισεκατομμύρια ετησίως, ακόμη κι αν ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού εξαπατάται από αυτά, ο τζίρος είναι σημαντικός. Για κάτι που δεν έχει κόστος (όπως τα e – mails ) τα κέρδη είναι πραγματικά τεράστια, δε νομίζετε;

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα προωθήσετε ένα παρόμοιο e – mail σκεφθείτε το καλά. Και αν αποφασίσετε παρόλα αυτά να το κάνετε, για τους δικούς σας λόγους, βεβαιωθείτε ότι αφιερώσατε 4 δευτερόλεπτα για να σβήσετε από το σώμα του μηνύματος όλες τις περιττές διευθύνσεις e- mail που περιείχε από τον προηγούμενο αποστολέα.
Τη διαφορά θα τη δείτε στο mailbox σας με τον καιρό.

Πηγή : Κωνσταντίνος Τζανίδης
IT Manager
http:// wizy. blogspot.com

(thnx to Ranouki – posted by cobalus)

Advertisements

20 Σχόλια “Σταματήστε να προωθείτε αλυσιδωτά e -mails στους φίλους σας”

 1. mafioza Says:

  Πες τα Χρυσόστομε.

 2. Manos S. Says:

  Πόσες φορές έχω βρίσει να ‘ξερες…

 3. fvasileiou Says:

  Συμφωνώ. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τους φίλους που επιμένουν να μου στέλνουν τέτοιες ανοησίες,

  Παλιά, πριν το δίκτυο, θυμάμαι ότι συχνά – πυκνά ερχόταν στο σπίτι μας κάποια κείμενο που έλεγε ότι αν το φωτοτυπήσουμε και το στείλουμε σε 100 γνωστούς μας, θα κερδίσουμε χρήματα ή θα έχουμε τύχη ή κάτι τέτοιο.
  Αυτή η ανοησία εξελίχτηκε.

 4. buzz Says:

  Σταματήστε να προωθείτε αλυσιδωτά e -mails στους φίλους σας « Giama’s Weblog

  η e- mail διεύθυνσή σας που συλλέχθηκε από ένα τέτοιο αλυσιδωτό e – mail στο παρελθόν, πουλήθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλες σε κάποια εταιρία που …


 5. Διαφωνώ αγαπητέ, εμένα η Microsoft έστειλε 1000 δολάρια 🙂
  Και μετά ξύπνησα !!!


 6. […] μπορώ χωρίς το chain mail μου Παρά, τα όσα γράφει ο συγχωριανός του μπλογκοχωριού για την ανάγκη να σταμα…, εγώ θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μου έστειλαν […]

 7. artistikos Says:

  Ωραίος… Επιτέλους κάποιος να ενημερώσει για την πραγματικότητα. Το ανησυχητικό είναι πως υπάρχουν πολλοί φίλοι και φίλες μου που μου προωθούν καθημερινά τα γνωστού τύπου και πολλά υποσχόμενα αλυσιδωτά e-mails, χωρίς να δείχνουν καθόλου υποψιασμένοι, ακόμα καιόταν ο…Bill Gates τάζει λεφτά!

 8. j95 Says:

  Αυτοί που προωθούν αλυσιδωτά e-mail είναι ηλίθιοι και θα έπρεπε να τους απαγορεύεται η χρήση Η/Υ για το δικό τους καλό και το καλό της κοινωνίας.

 9. newinka Says:

  15 Δεκεμβρίου – Κατεβάστε το γενικό για 15 λεπτά
  November 27, 2007
  ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΔΕΙΞΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ

  ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

  15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΩΡΑ 12.00 TO ΜΕΣΗΜΕΡΙ, ΓΙΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ

  ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!!!!

  ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ?

  νέο ΙΝΚΑ

 10. Marilena Says:

  Έχετε τα δίκια σας κ εσείς…αλλά ας μην ξεχνάμε έτσι εύκολα ότι με την προώθηση ενός mail, κάποιος που τραυμάτισε κ εγκατέλειψε στο δρόμο ένα συνάνθρωπό μας, αποφάσισε να παραδοθεί…

 11. me Says:

  kai giati sas peirazei kapoioi na bgazoyn lefta? epeidh den ta bgazete kai den ta pernete eseis? h pou sullegoun kapoies dieu8unseis email? na ta kanoun ti? kai kati allo. afta ta emails opoios 8elei ta «antapodidei» kai opoios 3erei kai de 8elei den to kanei! apo thn allh omws, sumfwnw me th marilena. se plhroforoun k gia gegonota pou sumbainoyn sthn ka8hmerinothta kai den ta 3ereis! gia kapoion pou exei anagkh kati (aima, muelo twn ostwn, dwrees), gia ena koinwniko gegonos klp. bgalate oloklhro ar8ro twra me upologismous les kai einai kati toooooooso kako! opoios einai e3upnos kai den pisteue afto me tis fwtotupies… den pisteuei kai afto! opoios einai «apelpismenos» apla xanei kapoia wra tou pou asxoleitai! tpt allo! aftoi mporei na kerdizoun lefta alla den ta xanete eseis!
  Me liga logia milate gia atoma pou asxolounte me plhroforikh klp les kai einai anideoi kai «pionia» twn spam! eleos

 12. dryokolapths Says:

  είναι μια πολύ σωστή ενημέρωση, αν και προσωπικά ποτέ δεν προωθούσα τέτοια e-mail

 13. YAziDis Says:

  1) Kaneis den eipe na min stelnete oles aytes tis paparies.
  2) Opoios einai oneiropolos, den kanei tpt allo sti zwh tou, asxoleite mono me merika click sti zwh tou ktl ktl, KALA KANEI. Magkia tou.
  EMEIS TI FTAIME OMWS ? As kathisoun na enimerothoune gia merika pragmata kai na min dimosieuontai oi e-mail dieuthinseis mas. As tis delaroun, as kanoun krifi koinopoihsh. EMEIS DE FTAIME NA GEMIZOUN TA MAILBOX MAS.
  3) Opoios de steilei to parapanw keimeno tis selidas, tha erthei enas mple deinosauros kai tha sas faei sto epomeno deyterolepto.

 14. Steven Jackson Says:

  Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Κωνσταντίνο Τζανίδη για το τόσο διαφωτιστικό άρθρο σχετικά με τα αλυσιδωτά ηλεκτρονικά κείμενα (emails). Θάθελα κι εγώ να συνδεθώ μ’ κάποια φόρουμς όπως το δικό σας που φαίνεται τόσο αξιόλογο.

 15. Λουκάς Says:

  Ελεήστε σας παρακαλώ…Μην στέλνετε τέτοιες χαζομάρες!

  Γιατί σε αυτά τα μηνύματα δεν αξίζει ούτε καν η διαγραφή!
  Δεν έχω την υποχρέωση να κάθομαι και να τα διαγράφω!!!

  Σιγά μην πληροφορούν για τα γεγονότα! Διακωμωδούν τα γεγονότα! Φυσικά και είναι κακό να στέλνει κανείς τέτοια! Είναι σπάσιμο νεύρων!

 16. He Says:

  He answers to «me 3 Δεκεμβρίου, 2007 at 12:47 πμ»: Ο χρόνος είναι χρήμα είναι φίλε: Όταν εγώ κάθομαι να διαγράφω τις ΜΑΛΑΚΙΕΣ, χάνω πολύτιμο χρόνο από τη ζωή μου! Άρα χάνω και χρήμα! Λεφτά! Το’πιασες;

 17. Andreas R. Says:

  OK, μια απορία μόνο τα υποτιθέμενα 300 εμαιλ δεν τα έχει ο αρχικός αποδέκτης αλλα οι 100 φίλοι του 2ου στο chainmail. Για να συλλεξει ο σπάμερ την αλλυσίδα πρέπει να είναι μέσα στην αλλυσίδα, απλό , Συνεπώς αυτά τα εμαιλ είναι μόνο hoaxes δεν πιστεύω ότι φτάνουν οι διευθύνσεις σε σπάμερ.

 18. >|>| Says:

  πολύ σωστό το κείμενο !

  ..ΠΑΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ CHAIN MAIL να το διαβάσουν όλοι οι φίλοι μας!
  😛


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: