20ος Ευρωπαϊκός διαγωνισμός για νέους επιστήμονες

9 Νοέμβριος, 2007

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί τους νέους ηλικίας 15-20 ετών, με επιστημονικές ανησυχίες, να λάβουν μέρος στον 20ο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη της Δανίας το Σεπτέμβριο του 2008.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να εντοπίσει ταλαντούχους νέους και να τους δώσει κίνητρα και ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση με ευρύτατη συμμετοχή από όλα τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., τις συνδεδεμένες χώρες, αλλά και τις Η.Π.Α., την Ιαπωνία, και την Κορέα. Πιο συγκεκριμένα, στο 19ο Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας το Σεπτέμβριο του 2007, συμμετείχαν Νέοι Επιστήμονες από 32 χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν συνολικά 80 εκθέματα.

Κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει μέχρι και με 3 projects τα οποία κρίνονται από μια 14μελή επιτροπη που απαρτίζεται από διεθνούς φήμης επιστήμονες από το χώρο των θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών. Τα κριτήρια αξιολόγησης των εργασιών είναι:

  1. Η πρωτοτυπία της σύλληψης και ο χειρισμός του θέματος
  2. Η ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη μελέτη του αντικειμένου
  3. Η συνέπεια σε όλες τις φάσεις της μελέτης
  4. Η διαύγεια της συλλογιστικής και
  5. Η ποιότητα της παρουσίασης του έργου είτε σε γραπτή μορφή ως μελέτη, είτε ως κατασκευή ή πείραμα, είτε στην προφορική υπεράσπιση ενώπιον της επιτροπής

Γίνονται δεκτά σχέδια από όλα τα πεδία έρευνας των επιστημών: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Μηχανική, Βιολογία, Οικολογία, Περιβαλλοντική, Πληροφορική, Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες κ.λ.π.Η επιτροπή απονέμει τρία πρώτα, τρία δεύτερα και τρία τρίτα βραβεία με ανάλογα χρηματικά έπαθλα. Ταυτόχρονα παρέχει στους νικητές, αλλά και σε άλλους διακριθέντες τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε διεθνούς φήμης ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα της Ευρώπης ή της Αμερικής για μικρό χρονικό διάστημα. Η Ελλάδα έχει διακριθεί δύο φορές με δεύτερο βραβείο (1992 στην Ισπανία και 1993 στο Λουξεμβούργο), δυο φορές με τρίτο βραβείο (1989 στο Βέλγιο και 1996 στη Φινλανδία) και με ειδική μνεία το 1995 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές (Δημοσίων-Ιδιωτικών Σχολείων) και φοιτητές / σπουδαστές ΑΕΙ / ΤΕΙ / ΙΕΚ που έχουν ολοκληρώσει την επιστημονική μελέτη τους / ευρεσιτεχνία πριν την αποφοίτησή τους από το Λύκειο και δεν έχουν διανύσει πάνω από ένα έτος σπουδών σε αυτό, μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του Διαγωνισμού.

Για την συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό θα πρέπει πρώτα τα σχέδια να έχουν διακριθεί σε αντίστοιχο Εθνικό Διαγωνισμό. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα στο διαγωνισμό πρέπει να αποστείλουν έως τις 10 Δεκεμβρίου 2007, στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΕΠΘ, γραπτό δοκίμιο με την πρότασή τους. Θα γίνει προεπιλογή έως 15 γραπτών προτάσεων, οι οποίες θα προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίησης. Το στάδιο της υλοποίησης θα ολοκληρωθεί έως τις 15 Απριλίου 2008. Από τις ανωτέρω αναφερόμενες προτάσεις, θα επιλεγούν στις 10 Μαΐου οι τρεις καλύτερες, (με ανώτατο αριθμό συμμετεχόντων τους 3 υποψηφίους ανά σχέδιο, αλλά όχι περισσότεροι από 6 υποψήφιοι συνολικά και για τα 3 σχέδια), οι οποίες θα αποτελέσουν τη συμμετοχή της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ και εδώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: