Τα μπινελίκια βελτιώνουν το εργασιακό κλίμα

18 Οκτώβριος, 2007

Σύμφωνα με έρευνα του Yehuda Baruch, καθηγητή στο University of East Anglia η συστηματική χρήση βρισιών στη δουλειά μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ομαδικού πνεύματος και να βελτιώσει τις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των υπαλλήλων. Βέβαια επισημαίνεται ότι πρέπει να εξετάζεται πότε χρησιμοποιούνται οι «κατάλληλες εκφράσεις» καθώς κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται μπροστά στους πελάτες και σε νέους υπαλλήλους αλλά στις υπόλοιπες περιπτώσεις αυξάνει την φιλικότητα μεταξύ των εργαζομένων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας βέβαια καλό θα ήταν να μην δείξετε την έρευνα στο αφεντικό σας γιατί πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί μονόπλευρα…

Η έρευνα «Swearing at work and permissive leadership culture: when anti-social becomes social and incivility is acceptable», δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του «Leadership and Organisational Development Journal».

[via yahoo.com]

Advertisements

9 Σχόλια “Τα μπινελίκια βελτιώνουν το εργασιακό κλίμα”


 1. Τα μπινελίκια βελτιώνουν το εργασιακό κλίμα

  —————-

 2. Asaverle Says:

  E άλλο πάλι τούτο. Πάντως στην Ελλάδα είμαστε πολύ μπροστά ρε παιδί μου. Δεν χρειαζόμασταν τους ερευνητές να μας το πουν, το έχουμε ήδη καταλάβει και εφαρμόζεται κατά κόρον σε όλες τις επιχειρήσεις. Έχουμε το επιχειρηματικό δαιμόνιο βλέπεις.

 3. Praetorian Says:

  Με την διαφορά ότι χρησιμοποιείται μονόπλευρα όπως σωστά υπέθεσε ο giama..
  Γιατί στην Ελλάδα,μας αρέσει η πρόοδος, αλλά θέλουμε να την φέρνουμε στα μέτρα μας… και καταφέρνουμε να γυρνάμε πάντα στα μονοπάτια του μεσαίωνα…

 4. vildanden Says:

  *καθώς κάτι τέτοιο δεν ενδείκνυται μπροστά στους πελάτες και σε νέους υπαλλήλους*

  Σκεφτείτε πόσο μόνος και αντιπαραγωγικός θα νιώθει ο νεοεισερχόμενος σε ένα χώρο εργασίας όταν βλέπει τους «παλιούς» να τον χαιρετούν με την τετριμένη φράση «τι κάνεις συνάδελφε», ενώ μεταξύ τους ανταλλάσουν ζεστές και ανθρώπινες προσφωνήσεις όπως «τι κάνεις μωρή λούγκρα;». Αναλογιστείτε τώρα τη χαρά του καθώς και τη συνακόλουθη δημιουργία ενός ομαδικού πνεύματος (team spirit βαρβαριστί) όταν θα έρθει η πολυπόθητη μέρα όπου κάποιος συνάδελφος του θα τον χαιρετήσει με το: «καλημέρα μωρή πούστρα», για να του ανταποδώσει ένα εγκάρδιο και παραγωγικό «άι γαμήσου πρωινιάτικα μαλάκα».

 5. oAnergos Says:

  Και οι ομαδικές απολύσεις βελτιώνουν τη τσέπη των ψυχαναλυτών.

 6. epaideia Says:

  Για τη χρήση μαστιγίου λέει τπτ η έρευνα;

 7. giama Says:

  Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω αναφορά για τη χρήση μαστιγίου. Υπόσχομαι να προωθήσω το αίτημα ώστε να ερευνηθεί από κάποιο ελληνικό πανεπιστήμιο… 🙂

 8. the editor Says:

  μήπως έχεις την έρευνα σε κάποια μορφή; μπήκα στο περιοδικό αλλά στο έτος 2007 δεν υπάρχει άρθρο με τέτοιο θέμα. διάβασα κι ένα άρθρο στο έψιλον χθες σχετικά με το boreout που υποστηρίζει πως οι εργαζόμενοι αγχώνονται γιατί τεμπελιάζουν επομένως δώστε τους δουλειά να μην μπορούν να χαλαρώσουν κι αρχίσουν να αγχώνονται (;). με ενδιαφέρει να δω αν το βρίσιμο είναι από το αφεντικό ή τον κάθε προϊστάμενο ή αντίστροφα ή και τα δύο. γιατί αν το συμπέρασμα είναι πως δουλεύουμε καλύτερα αν μας βρίζει το αφεντικό…και μήπως η σχέση ισχύει αντίστροφα; δηλαδή σε ομάδες εργαζομένων που έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους είναι αναπόφευκτο η κουβέντα να παρεκκλίνει από το τυπικό; ενδιαφέρον όπως και να χει.

 9. giama Says:

  Δυστυχώς δεν έχω το άρθρο – το είχα διαβάσει σαν είδηση στο yahoo! και είδα απλά τα συμπεράσματα της έρευνας. Αν θες να το αγοράσεις βρήκα ένα Link: http://www.emeraldinsight.com/Insight/viewContentItem.do?contentType=Article&contentId=1626521 αλλιώς αν έχεις πρόσβαση από κάποια σχολή θα το πάρεις δωρέαν από το ίδιο Link.
  Πάντως απ’ όσο κατάλαβα από το άρθρο μιλάει για τα φιλικά μπινελίκια μεταξύ συναδέλφων και όχι από το αφεντικό, πχ. να πεις στον συνάδελφο: Ρε μ@@@@α Θανάση θα μου στείλεις εκείνο το report?


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: