Διασπάται το Βέλγιο;

8 Οκτώβριος, 2007

Αν και έχουν περάσει 4 μήνες από τις τελευταίες εκλογές (10 Ιουνίου) τα βελγικά κόμματα δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συστήσουν κυβέρνηση, δίνοντας έτσι αφορμή για ένταση των φημών που θέλουν το Βέλγιο να διασπάται σε φλαμανδόφωνο και γαλλόφωνο τμήμα (άλλες φήμες μιλούν και για τρίτο τμήμα-το γερμανόφωνο).

Σύμφωνα με το Associated Press, το Βέλγιο, θέλοντας να αποδυναμώσει τις φήμες έστειλε υπόμνημα σε όλες του τις πρεσβείες ζητώντας τους να απαντούν αρνητικά σε περίπτωση που ερωτηθούν αν το Βέλγιο πρόκειται να διασπαστεί. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση παραμένει αμφίβολη αφού αρκετός κόσμος και από τις δύο πλευρές δείχνει να είναι υπέρ της διάσπασης.

Το Βέλγιο έχει 6,5 εκατομμύρια φλαμανδόφωνους και 4 εκατομμύρια γαλλόφωνους κατοίκους που ζουν κατά κύριο λόγο στην Φλάνδρα (βόρειο τμήμα του Βελγίου) και την Βαλονία (νότιο τμήμα του Βελγίου) αντίστοιχα ενώ υπάρχει και μία μικρή γερμανόφωνη κοινότητα στο ανατολικό τμήμα. Διοικητικά εκτός από την Φλάνδρα και την Βαλονία που αποτελούν ξεχωριστές διοικητικές μονάδες και έχουν και δικές τους «κυβερνήσεις» (εκτός από την κεντρική κυβέρνηση) υπάρχει και η διοικητική περιοχή των Βρυξελλών που είναι επισήμως δίγλωσση.

Το υπόμνημα πάντως αναφέρει ότι «Οι φλαμανδόφωνοι και οι γαλλόφωνοι κάτοικοι πάντα αγωνίζονται και πάντα καταφέρνουν να ζουν μαζί ειρηνικά«. Το αν κάτι τέτοιο ισχύει ή αν τελικά αυτή τη φορά το Βέλγιο θα οδηγηθεί σε διάσπαση θα φανεί στους επόμενους μήνες.

[photo via Hiddenson]

Advertisements

2 Σχόλια “Διασπάται το Βέλγιο;”

  1. imikrimarika Says:

    Καταφέρνουν και συμβιώνουν παρ’ όλες τις αμοιβαίες αντιπάθειες που εξακολουθούν και υπάρχουν. Κάποιος φλαμανδόφωνος που συζεί με Ελληνίδα και κατοικεί στα περίχωρα των Βρυξελλών μου έλεγε για τους γαλλόφωνους . Εμείς μαθαίνουμε γαλλικά , οι γαλλόφωνοι στην πλειοψηφία τους δεν επιλέγουν να μάθουν φλαμανδικά ή όταν επιλέγουν προτιμούν μια ξένη γλώσσα ,τα αγγλικά, αντί να μάθουν μια γλώσσα που μιλιέται στη χώρα τους . Συνεχίζει , φυσικό και επόμενο να μην μπορούν να δουλέψουν στις Βρυξέλλες ή στην Φλάνδρα και να περιορίζονται στη Βαλονία , σε δουλειές που δεν τους ικανοποιούν.
    Τον Ιούνιο επισκέφτηκα στο Βέλγιο το Bokrijk ένα μουσείο σ’ ένα πάρκο στη Φλάνδρα . Σε γενικές γραμμές οι υπάλληλοι που μας άκουγαν να μιλάμε γαλλικά ήταν συγκρατημένα ευγενικοί αλλά πέσαμε σε δύο περιπτώσεις που ήταν αγενέστατοι !


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: