Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι δημιούργησε τεχνητή ζωή

7 Οκτώβριος, 2007

Ο Craig Venter, ερευνητής που ασχολήθηκε με την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανακοίνωση της δημιουργίας τεχνητής ζωής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Guardian, η ομάδα του Venter που αποτελείται από 20 κορυφαίους στον χώρο επιστήμονες κατάφερε χρησιμοποιώντας εργαστηριακά χημικά να κατασκευάσει ένα συνθετικό χρωμόσωμα που αποτελείται από 381 γονίδια και περιέχει 580.000 ζευγάρια βάσεων. Η αλληλουχία του DNA βασίζεται στο «Mycoplasma genitalium» και γι’ αυτό το συνθετικό χρωμόσωμα ονομάστηκε «Mycoplasma laboratorium».

Στη συνέχεια το τεχνητό χρωμόσωμα εισήχθη στο ζωντανό κύτταρο βακτηρίου και αναμένεται να ελέγξει το κύτταρο αποτελώντας έτσι την πρώτη τεχνητή μορφή ζωής. Λόγω του ότι η νέα μορφή ζωής θα βασίζεται στους μεταβολιστικούς και αναπαραγωγικούς μηχανισμούς του κυττάρου που εισήχθη οι επιστήμονες δεν κάνουν λόγο για μια πλήρως τεχνητή μορφή ζωής αλλά είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση δεδομένου ότι έως σήμερα κανείς δεν είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο.

Τα διλήμματα πλέον είναι ηθικής φύσεως αφού οι χρήσεις μιας τέτοιας ανακάλυψης (?) μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές. Από την παραγωγή νέου τύπου φαρμάκων και θεραπειών για ασθένειες έως την δημιουργία βιολογικών όπλων.

Περιμένοντας την επίσημη ανακοίνωση (που πιθανολογείται ότι θα γίνει το αργότερο μέσα στις επόμενες εβδομάδες) περιμένουμε και τις πρώτες αντιδράσεις.

Διαβάστε το άρθρο της Guardian εδώ.

[photo via source]

Advertisements

5 Σχόλια “Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι δημιούργησε τεχνητή ζωή”


 1. Δεν νομιζω οι μεγαλες εταιρειες να τον αφησουν να προβει σε δηλωσεις για την ανακαλυψη του…

 2. giama Says:

  @ πρεζα Tv
  Λόγω του σχολίου σου έψαξα λίγο στη wikipedia για τον συγκεκριμένο ερευνητή (Craig Venter) και είδα αυτό «He was the former president and founder of Celera Genomics, which became famous for running a parallel version of the Human Genome Project of its own for commercial purposes, using shotgun sequencing technology in 1999. The aim of the Celera project was to create a database of genomic data that users could subscribe to for a fee.»
  Ο τύπος μάλλον πάει για τα λεφτά οπότε κάποια μεγάλη εταιρεία θα τον στηρίζει… (εκτός κ αν το σκέφτομαι λάθος)

 3. aristofanis Says:

  Ο Venter είναι τρελλά ματαιόδοξος, αλλά και ικανός. Για να καταλάβετε για την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος έδωσε ο ιδιος τα κύτταρα του για να είναι ο πρώτος άνθρωπος του οποίου το γενετικό υλικό θα διαβαστεί. Και τα κατάφερε.


 4. Επιστήμονας ισχυρίζεται ότι δημιούργησε τεχνητή ζωή

  Ο Craig Venter, ερευνητής που ασχολήθηκε με την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανακοίνωση της δημιου…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: