Βραβεία Αντι-Νόμπελ (Ig Nobel)

5 Οκτωβρίου, 2007

Τα Ig Nobels αποτελούν μία παρωδία των βραβείων Nobel και δίνονται κάθε χρόνο σε δέκα επιστημονικά επιτεύγματα που κάνουν τους ανθρώπους «πρώτα να γελάσουν και μετά να σκεφτούν». Οργανωτής των βραβείων είναι το επιστημονικό περιοδικό «Annals of Improbable Research«.

Τα βραβεία Ig Nobel για το 2007

Ιατρική: Brain Witcombe, από το Gloucestershire Royal NHS Foundation Trust, UK, και Dan Meyer για τη μελέτη τους στις συνέπειες που έχει στη υγεία η κατάποση σπαθιών.

Φυσική: Ομάδα Αμερικανών και Χιλιανών επιστημόνων που μελέτησαν το πρόβλημα του τσαλακώματος των σεντονιών.

Βιολογία: Dr Johanna van Bronswijk από την Ολλανδία για την απογραφή όλων των μικροοργανισμών, βακτηρίων ακάρεων και εντόμων με τα οποία μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας.

Χημεία: Mayu Yamamoto από την Ιαπωνία για την ανάπτυξη μιας μεθόδου που επιτρέπει την εξαγωγή αρώματος και γεύσης βανίλιας από κοπριά αγελάδας.

Γλωσσολογία: Ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης για τη μελέτη τους που αποδεικνύει ότι οι αρουραίοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ ενός ατόμου που μιλάει τα Ιαπωνικά ανάποδα και ενός που μιλάει τα Ολλανδικά ανάποδα.

Λογοτεχνία: Glenda Browne από τα Blue Mountains της Αυστραλίας για τη μελέτη της πάνω στη λέξη «το» και πως μπορεί να μπερδέψει τα άτομα που προσπαθούν να βάλουν λέξεις σε αλφαβητική σειρά.

Ειρήνη: Στα εργαστήρια τηα Αμερικάνικης πολεμικής Αεροπορίας για την έρευνα τους για μια βόμβα που θα προκαλούσε ομοφυλοφιλικές τάσεις στους εχθρούς.

Διατροφή: Brian Wansink του Cornell University για τη μελέτη των ορίων της ανθρώπινης όρεξης μέσω του ταΐσματοςτων εθελοντών από ένα ατελείωτο και αναγεμιζόμενο μπωλ σούπας.

Οικονομία: Kuo Cheng Hsieh από την Ταιβάν για την πατέντα που θα μπορεί να πιάνει ληστές τραπεζών μέσω μιας συσκευής που θα πετάει δίχτυ.

Αεροπλοΐα: Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Quilmes της Αργεντινής για την ανακάλυψη ότι τα φάρμακα κατά της ανικανότητας βοηθούν τα χάμστερ να ξεπεράσουν το jet lag.

[via news.bbc.co.uk]

Σχολιάστε